Rojstvo

Denar pod vzglavnik, slama, kurja župca in velika zabava

Tako kot je navada, je tudi Mitja “zapil” rojstvo svojih hčerkic. Na najinemu vrtu so se nekaj dni po porodu zbrali najini prijatelji, si nekaj spekli na žaru, nekaj spili in se skupaj veselili. Tudi jaz sem bila del njihove zabave, najprej tako, da me je Mitja presenetil in pred “pravim” začetkom, v porodnišnico, ki je od najinega doma oddaljena pet minut, prinesel nekaj svežega z žara.

20170722_204248

received_1939585689400497

V poznejših urah smo se slišali in pozdravili tudi preko Skypa. Tako sem se jim lahko za nekaj trenutkov, na poseben način, pridružila. Seveda ni manjkalo polivanja z vinom, ki naj bi jima prinesel mnogo zdravja. Oni so nazdravili z vinom in viskijem, me z Mineo in Timeo s flaškami mleka. 🙂

received_10203574397437266

Za presenečenje sem poskrbela tudi jaz in novopečenemu atiju naročila torto.

Denar pod vzglavnik, slama, kurja župca in velika zabava

Običaji se seveda glede na kraj razlikujejo, zato sem nekaj bivših “sonosečk” – avgustovk, povprašala, kakšne so navade v njihovih krajih.

Alenka: “Polivanje z vinom. Z rdečim, če je punčka, če je fantek pa z belim.”

Tina: “Pri nas se da denar pod vzglavnik, babine se reče obisku.”

Vesna: “Pri nas stari starši, ko vidijo dojenčka, dojenčka prekrižajo na čelu. Za mamico pa bi naj, ko pride s porodnišnice, skuhali mastno kurjo juho in spekli pogačo.”

Nika: “Morjo zaklati kuro in narediti kurjo župco za moč mamici.”

Sandra: “Pri nas je navada, da se poliva z vinom in slamo okoli hiše. Poleg tega na vrv obesijo otroška oblačila. Pa seveda štorklja stoji zunaj!”

Patricija: “Pri nas je navada, da se natrese slama okoli hiše in pa polivanje z vinom.”

Tamara: “V Mariboru ni nič, le da ga ati zapije s kolegi. Prekmurju pa v noči po rojstvu otroka namečejo slame, perja, plutinih zamaškov kolko se da nabrati v celi vasi in pol se vsi povabijo na kosilo.”

Živa: “Običajno se v Prekmurju pripravijo žurke pri očetu otroka na domačiji, če je prostora premalo pa v gasilskem domu. Nekateri povabijo celo kak bend, midva bova imela frenda, ki bo vrtel muziko. Za jest bo žar, za pit pa pivo in vino. Ker sva doma na vasi, bo najverjetneje prišlo četrt vasi. Ob prihodu bodo verjetno nastlali s slamo, papirjem,..”

In kakšni so vaši običaji?

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s