Nosečnost

Tako sta nastali Timea in Minea

Timea in Minea sta enojajčni dvojčici, ki sta nastali iz enega oplojenega jajčeca, ki se je po oploditvi razdelil na dva zarodka. Takšne dvojčke imenujemo tudi mobi (monohoriati biamiati) dvojčki. Imata enako genetsko zasnovo, enako barvo oči, las ter krvno skupino.

20170124_181553

Med njima se že sedaj opazi močna vez, saj sta skoraj 33 tednov, preživeli ena z drugo v maternici, v eni, skupni posteljici, vsaka v svojemu ovoju. Timea že sedaj kaže navezanost na svojo sestrico, saj jo z rokami išče, se jo dotika, kadar ju položim nekoliko bolj narazen, pa spleza k njej.

Ugotoviti ali gre v nosečnosti za dvojajčna ali enojajčna dvojčka je pomembno, saj je pri enojajčnih več zapletov tako v nosečnosti kot med porodom. Obravnava se jo kot rizično nosečnost, med drugim je pogostejše tveganje za prezgodnji porod in zastoj plodovih rasti. Pri dvojčkih, ki imata vsak svoj ovoj je znano, da lahko pride do sindroma transfuzije od dvojčka k dvojčku (TTTS), kjer si spleteta žilno povezavo in nato en dvojček zajeda drugega.

921les02_img_10

Enojajčni dvojčki se nikoli ne dedujejo, dedni so zgolj dvojajčni dvojčki. Enojajčni dvojčki so vedno enakega spola, dvojajčna dvojčka pa sta lahko enakega ali različnega spola.Raziskave kažejo, da je tretjina dvojčkov enojajčnih, dve tretjini dvojajčnih. Dvojajčni dvojčki nastanejo tako, da se med ovulacijo sprostita dve jajčeci, ki ju oplodita dve semenčici.

Na svetu naj bi sicer bilo približno 125 milijonov dvojčkov.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s