Zelo rada pečem sladice, a v nosečnosti sem ta moj hobi nekoliko “zapustila”. Sedaj sem ponovno pričela, a sedaj ob dveh žabicah, iščem enostavnejše recepte. Pred časom sem vam obljubila, da bom z vami delila nekaj po mojem mnenju odličnih in enostavnih sladic.
Šmorn iz pečice
Sestavine:
-3 jajca
-6 velikih polnih žlic moke
-3 dl mleka
-ščep soli
Postopek:
Pečico segrejemo na 250 stopinj. Pekač dobro namažemo z margarino/maslom ali oljem ter ga damo v pečico. Medtem stepemo sestavine v gladko testo. Segret pekač (maščoba v njem naj cvrči) vzamemo iz pečice in vanj vlijemo testo. Nato pekač znova vrnemo v pečico, zmanjšamo temperaturo na 200 stopinj ter pečemo 15 – 20 minut, da šmorn dobi lepo zlato-rjavo barvo.
Recept je iz kulinarika.net
Zdrobov narastek
Sestavine:
-0,5 l mleka
-sol
-60 g margarine ali masla
-120 g zdroba
-4 rumenjaki
-limonina lupinica
-4 beljaki – sneg
-120 g sladkorja
Postopek:
Mleko zavremo, malce solimo, dodamo maslo in med mešanjem zakuhamo zdrob. Ohlajeni masi vmešamo rumenjake, limonino lupinico in sneg, ki smo mu že stepenemu vmešali sladkor.
S tem napolnimo namaščen pekač ter spečemo v približno pol ure v naprej, na 180 – 200 stopinj, segreti pečici.
Recept je iz kulinarika.net
Snežne kepe
Sestavine:
-5 jajc
-4 žlice sladkorja
-1 vrečka vanilijevega sladkorja
-0,5 l mleka
Postopek:
Ločimo rumenjake od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Z žlico oblikujemo žličnike in jih skuhamo v mleku. Kuhane polagamo v posodo, da se ohladijo.
Krema:
V posodo damo rumenjake in sladkor, mešamo, da se zgosti. Kuhamo v mleku (mleko ne sme zavreti). Vzamemo žličnike in okoli njih polijemo kremo. Žličniki naj ostanejo beli. Postavimo jih v hladilnik, da se ohladijo. / Včasih uporabim kar kakšen puding iz vrečke, če si doma zaželijo kakšnega drugega okusa.
Recept je iz kulinarika.net
Paša lokum
Sestavine:
-1 l mleka
-10 dag masla
-30 dag sladkorja
-12 dag moke
-6 dag jedilnega škroba
-1 vanilijev sladkor
-4 zvrhane žlice kakava
-3 dl sladke smtane
-1 žlica sladkorja
-10 dag kokosove moke
Postopek:
1. Mleko damo v primerno veliko posodo in dodamo vse sestavine razen sladke smetane in kokosove moke. Mešamo z metlico, da masa zavre, zmanjšamo ogenj in mešamo, da zmes postane gosta, tako kot puding.
2. Pekač velikosti 40 X 37 cm (tisti od pečice) potresemo s kokosovo moko (na dno pekača lahko položimo peki papir). Maso zlijemo na kokosovo moko in poravnamo ter pustimo, da se ohladi, potem damo za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.
3. Sladko smetano stepemo s sladkorjem in jo namažemo po temni zmesi. Z ostrim nožem po širini pekača zarežemo trakove, široke okoli tri cm (ali kak cm več ali manj, odvisno, kako velike kose želimo), potem trak prerežemo na pol in ga previdno zvijemo kot rulado. Zvijamo počasi, da kremasti del ne popoka (tudi če popoka, nič hudega, zmes zlahka znova stisnemo skupaj).
Recept je iz kulinarika.net
Vizualno mi še ni uspelo, okus pa je bombastičen.
Sladek kruhov narastek
Sestavine:
-1/2 kg starega kruha narezanega na kocke
-3 – 4 dl mleka
-4 jajca
-5 žlic sladkorja
-cimet
-maščoba za namastitev pekača
Postopek:
V večjo posodo na kocke narežemo star kruh. V drugi posodi z metlico zmešamo mleko, jajca in sladkor. Po okusu dodamo cimet. Mešanico iz druge posode prelijemo čez kruh in dobro premešamo. Pustimo nekaj minut, da se vse skupaj prepoji. Pekač dobro namastimo in vanj damo mešanico. Pečemo na 180°C približno 30 minut oziroma dokler ni lepo zapečeno.
Namesto cimeta lahko uporabite vanilijo, rozine, čokoladne kapljice ali druge dodatke po okusu. Če sem vam masa zdi premalo napojena, lahko še dodate mleko. Količina mleka je odvisna od starosti kruha. Namesto kruha lahko uporabite tudi krofe, potice ali drugo kvašeno pecivo.
Recept je iz oblizniprste.si