naš vsakdan

Poleg tega, da sem mama, žena in gospodinja, si želim biti tudi ženska in prijateljica

Življenje se je spremenilo. Ne malo. Popolnoma. Naenkrat nisi več samo ti. Nisi več le ti in partner. Postanete družina. Nekdo je odvisen od vaju. Vse to je nekako jasno, a to kaj otroci “prinesejo” s seboj, ti vse do tega trenutka, ne more biti čisto jasno. Na to ne moreš biti pripravljen. Nikoli. Četudi sta s partnerjem super funkcionirala, se usklajevala, dopolnjevala,.. se lahko tukaj zalomi. Otrok je za vsako vezo velika preizkušnja. Ali jo prestaneš, ali padeš.

Z Mitjem sicer kar se tiče otrok kar dobro funkcionirava. Dejstvo je, da živiva z mojimi starši in da bi morda bila zgodba drugačna, če bi bili od začetka sami. Zagotovo bi se našel kakšen trenutek več, ko bi prišla do trenja. V to sem prepričana. Ampak ne bom razmišljala o tem kako bi bilo, saj sem hvaležna, da je tako kot je. Mitja se je izkazal boljši ati kot bi lahko sploh pričakovala. Želela bi si le, da bi imeli možnost več časa preživeti skupaj..

20180421_091509.jpg

Eno noč je Timea več kot pol ure jokala. Mitja jo je nosil po stanovanju, jo stiskal, tolažil… Naenkrat sem se zavedala, da stojim sredi dnevne sobe, Mitja pa opravlja nalogo, ki bi jo naj jaz. Kot ena neumnica sem mu rekla, da jo nosi on med tem, ko bi naj to počela jaz. V tistem trenutku sem namreč pomislila na to. Pa je to res? Ne. Ni. To so prepričanja, ki so jih ustvarili drugi. Nekoč je bilo “jasno”, da ženska skrbi za otroka, moški pa hodi v službo in skrbi, da je družina priskrbljena. “Moški pride utrujen iz dela in se more spočiti, da lahko drugi dan spet zbrano opravlja delo.” Aja? Mamica pa doma celi dan drži noge v luft. Stanovanje se počisti samo, perilo se opere samo, kosilo se skuha samo. Dojenček pa itak: ta se zna previti in nahraniti sam, potolažiti sam, obleči sam, igrati sam, zaspati sam,.. Tako da mamica vbistvu na porodniškem dopustu res nima kaj dosti početi.

Ha ha ha. To bi bil res sanjski porodniški dopust. Tako so ga pa z besedo dopust po domače povedano konkretno “za**ba*i”. V porodniški so dopust stvari, ki so bile prej samoumevne. Da se v miru umiješ, spiješ kavo, morda pogledaš kakšno nadaljevanko,.. In bolj kot spoznavam mamice, bolj vidim, da ima ogromno moških zgrešeno predstavo. Tudi Mitja mi je že “spustil”, da bi bil raje doma z otroci kot pa cele dneve delal. Roko na srce, po nekaj dneh bi bilo stanovanje neprepoznavno, naenkrat bi iskal čiste spodnje gate in nebi več vedel, ki se ga drži glava, v hladilniku bi bila ena velika luknja itd.. Ko bo to prebral bo itak komentiral, da kaj te pišem bedarije, da njemu pa to res ne bi bil problem. Tipično moško. Ne podcenjujem njegovega “preživetja” z otroci, tudi pri ostalih stvareh pomaga koliko mu čas dopušča – a početi ves dan neke stvari je popolnoma drugače. Zato moški dragi, med tem, ko ste vi v službi, poskrbimo za vse ostalo za kar vi niti razmišljati ne rabite. Služba mame, žene in gospodinje, traja 25 ur na dan. Tudi ko se vležemo v posteljo, naši možgani ne nehajo delovati saj smo v mislih že pri stvareh, ki jih moremo jutri urediti.

Zato me resnično jezi, da nekateri moški ne “skužijo”, da tudi ženska potrebuje odklop od vsakdana. Da potrebuje dolgo tuširanje v miru, da si kdaj zaželi k frizeru, na nohte, na sprehod kjer si bo spočila glavo,.. Da si poleg tega, da je mama, gospodinja in žena, želi biti tudi ženska in prijateljica. Da jo bo ura v kopalnici, na sprehodu ali na kavi, napolnila z novo energijo in močjo, ki jo še kako potrebuje. Veliko bolj, kot nekateri moški razumejo. Jaz k sreči vse to imam. To mi omogočijo mož, starši, babica in prijatelji. K sreči večkrat. In cenim to. Ni lepšega kot od svojega moškega slišati, da ve da potrebuješ čas zase, brez da mu moreš razlagati zakaj. Seveda pogrešam tudi kakšni najin trenutek, a vem, da bo takih še veliko. Če bova le znala in si dalje želela hoditi naprej po skupni poti. Do takrat pa je prav, da si napolnima baterije vsak s svojimi interesi.

Močno si želim, da zapis naleti tudi na kakšnega moškega, ki ga tako “serje”. Da se zave, da s tem, ko postane ata njegovo življenje ni tako drastično spremenjeno kot je življenje mame. Njegov vsakdan vsaj delno ostane enak. Otroku ne bo nič manjkalo, če bo kakšno uro preživel le z njim, prav tako ne bo manjkalo vam dragi moški. Kvečjemu boste profitirali. Zakaj? Ker bo vaša ženska s tem, ko ji boste dali čas, da zadiha srečnejša, bolj spočita in zadovoljna in to bo vnesla v vajino zvezo in vajino družino.

20180420_161931.jpg

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s