naš vsakdan

Solna terapija je v polnem teku, prišli smo do točke…

Hejla!

Pa so prazniki za nami. 🙂 Kratko in sladko. Mojo ožjo družino smo prvič pogostili v našem novem stanovanju. Prav prikupno zmedeno bi rekla. Ko še ne veš kje imaš kaj, kam si kaj pospravil, ko misliš, da imaš vse, pa ugotoviš, da ti manjkajo še nekatere osnove stvari. No, nekako tako je izgledalo. Po zajtrku včeraj in kratkem počitku, je sledilo “soljenje”. Ja, kljub prazniku. Saj je potrebno s terapijo nadaljevati. Sol namreč v telesu ostane cca. 48 ur. Ker je bil Mitja doma, sem mu predlagala, da se gre tokrat on soliti s Timeo in Mineo. Da vidi pravzaprav kako poteka, plus tega vsak, ki pride v solno sobo, takoj občuti moč soli. 🙂 Ker vas mi je pisalo kar nekaj, ki ste želeli več informacij o solnih terapijah, sem lastnico Solnega kristala – gospo Barbaro, prosila, da za moj blog pove še kakšno besedo več o solnih sobah in predvsem o solni terapiji.

Delci imajo izredno globoko prodornost

“Bronhitis, bronhiolitis, laringitis, zamašen nosek, vneta ušesa… Pri vsem naštetem je preveč sluzi polne toksinov v dihalnih poteh. Solne terapije so pri teh obolenjih učinkovite, saj tukaj vdihujemo suh aerosol kamene soli, ki ga proizvaja medicinska naprava halogenerator. Ti drobni delci soli veliki od 1-5 mikronov, imajo izredno globoko prodornost in dosežejo tudi najbolj “oddaljene” delčke dihalnih poti in dihal. Sol ima to lastnost, da nase veže vlago, kar posledično pomeni, da se sekret na račun osmoze začne luščiti in prične se faza čiščenja,” pojasni Barbara. Ta faza pomeni kašljanje in/ali izcedek iz noska, saj se telo želi s tem znebiti odvečne sluzi polne toksinov. Kašelj je namreč naravni refleks, s katerim se telo želi na naraven način znebiti sluzi, tujka…

No ravno na tej točki pa velikokrat pride do “težav”. Zakaj? Ker se starši prestrašijo in prekinejo s terapijami. Mene je s tem Barbara seznanila že pred samim pričetkom terapij, ko sva opravili prvi pogovor o zdravstvenem stanju Timee in Minee. In ravno smo na tej točki. Izkašljevanje in poln nosek. Sedaj vem, da je to samo dober znak in da se ne smem česa bati. Odločila sem se, da poskusimo s solno terapijo. Za nami je tretjina terapij in gremo pozitivno naprej!

Sol v telesu ostane približno 48 ur

V tem času sol uspe odluščiti samo en del obloge, zato je potrebno terapijo ponoviti. “Terapijo se ponavlja toliko časa dokler je prisoten kašelj, to je običajno 3-6 terapij, nato se začne krepitev sluznice. Seveda deluje sol tudi antibakterijsko in protivnetno. Zavedati pa se je potrebno, da je v primeru, ko se okužbe sluznice ponavljajo, večja verjetnosti, da je obloga na sluznici debelejša in bo potrebno vztrajati s solno terapijo dalj časa. Torej solna terapija ni nobena čarovnija pa tudi ne čarobna paličica. Je naraven način čiščenja dihalne sluznice,” še opisuje Barbara.

Barbara vedno poskrbi, da se v sobi izredno zabavava.

Žal ni bližnjic in 3 terapije niso nič

Težav z dihali pa se je priporočljivo lotiti tudi celostno, saj so dihala in črevesje – debelo črevo povezani. Za začetek je priporočljivo iz jedilnika odstraniti ali zelo zmanjšati uživanje mlečnih izdelkov živalskega izvora (mleko, jogurti, skuta, sir, smetana, …). No na tej točki smo me imele kar nekaj težav, saj sta navajeni zaužiti veliko mlečnih izdelkov. Barbara mi je pojasnila, da na prehrano v vrtcu ni potrebno vplivati, naj pa pazimo, da se tem izdelkom izogibamo v popoldanskih urah.

Raziskave so namreč pokazale, da mlečni izdelki zgoščujejo sluz na naših sluznicah in naravni odziv naših sluznic je, da posledično začnejo proizvajati še več sluzi, ker se želijo znebiti te zgoščene sluzi. Takrat pa se znajdemo v začaranem krogu, če nismo pripravljeni kaj spremeniti. Za obnovo in krepitev črevesne flore se priporočajo probiotiki. “Sama imam pozitivne izkušnje s probiotiki Pegaro za otroke in odrasle ter Viridian za otroke,” še strne ob koncu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s