naš vsakdan

Izlet na Brione

V Fažano hodimo na dopust že vsaj 14 let. Nekako sem se na ta kraj navezala… Vse mi je domače in skoraj bi lahko rekla, da se počutim, kot da je tu moj drugi dom. Pogled iz plaže seže na Titove Brione. Vsako leto smo se dogovarjali, da gremo, a je ostalo zgolj pri dogovorih. Letos smo se odločili, da temu naredimo konec in se odpravimo raziskati otok, ki je med turisti zelo priljubljen. Dan prej sem preko e-maila rezervirala karte. Cena za 4-urni izlet znaša 220 kun ( dobrih 30 evrov ), otroci do 4-ih let imajo brezplačno.

Karte smo dvignili pol ure pred odhodom in že nestrpno pričakovali, da se vkrcamo na ladjo. Ko smo našli svoj kotiček v notranjosti ladje sta Timea in Minea navdušeno opazovali skozi okno. Pot traja približno 15 minut. S seboj smo vzeli tudi voziček, katerega smo ob prihodu pustili na info točki. Odločili smo se za voden izlet. V eno urni vožnji s turističnim vlakcom, smo si ogledali otok, med drugim smo se peljali tudi skozi safari park, kjer je Minea kar vriskala ob pogledu na živali. Tu so potomci živali, ki jih je dobil Tito, le slonica je iz njegovih časov. Čeprav sem bila nekoliko skeptična, da bosta eno uro zdržali, sta me presenetili.

Malo pri botri in botru, malo pri mamici in atiju in vožnja je bila pri koncu. Brioni so prava izbira za tiste, ki se želijo sprostiti v naravi.

Ogromno je zelenja, lepih samotnih plaž, ni avtomobilov, zgolj električna vozila za golf, ki se jih da tudi najeti. Veliko golf igrišče, igrišča za tenis, sprehajalne poti, safari park, park dinozavrov, botanični vrt, ruševine,.. nekaj je tudi mest, katerih ogled ni možen in so skrbno varovana.

Nato smo si ogledali Titov avtomobil, ki se ga da najeti, mislim, da je cena 700 evrov na uro. No v kompletu dobiš še šoferja. Ha ha. Nato smo si ogledali Titov muzej in nagačene živali – umrle živali, ki jih je Tito prejel v dar. 


Po tem smo se odločili, da nadaljujemo po svoje. Sledil je postanek v samopostrežnem lokalu in trgovini s spominki. Ne vem, če sem že omenila, a nekaj let že zbiram magnetke.. imam jih več kot 300. V novem stanovanju še iščem primeren prostor za njih, zato so zaenkrat še skladiščeni od selitve. 

Nato smo se odpravili do parka ptic 10 minut hoje ob poljih, počitniških vilah.. pavi in zajčki se kar prosto sprehajajo, slišati je ogromno živali. V parku ptic se nahaja Koki. Gre za kakaduja, ki ga je Tito pred več kot 50 leti podaril svoji tedaj 9-letni vnukinji. Koki se je veselo pogovarjal s Tjašo in Markom, Minea, ki je sicer navdušena nad živali pa se je čisto prestrašila are. 

Izlet smo končali s sprehodom v pristanišču, kjer sta Minea in Timea omagali. Ura je bila nekaj čez 19., seveda je šlo za kratki počitek saj sta se ob pristanku prebudili in nadaljevali smo s potepanjem. 🙂
Bilo je lepo, a zdi se mi, da bi za izlet zagotovo potrebovali 2, 3 ure več. In še, če morda koga zanima. Živali so dovoljenje, a z njimi ne morete v safari park, park ptic…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s