naš vsakdan

Bomo kupili ribice, ko bosta znali reči R oz. naša družina se širi

Glede na to, da sta se Timea in Minea rodili dva meseca prehitro, je seveda bilo nekaj skrbi, kako bo z razvojem. A kmalu sta pokazali, da ni skrbi in vse hitro nadoknadili.

Hitro sta začeli tudi na polno govoriti, kar me ne čudi, nekaj pa morata imeti po mamici. 🙂 Minein govor je bil precej bolj razumljiv, kot Timein, in lani sem pediatrinji dejala, da menim, da bi bilo super, da gresta k logopedinji. Ker sta pred drugimi precej sramežljivi, vsaj na začetku njunega govora ni slišala, ampak je zaupala moji presoji in izdala napotnico.

Črka J namesto R

Čeprav sta bili stari šele štiri, se mi je zdelo, da bi nekatere črke morali izgovarjati boljše. Juhica je bila juhiča, namesto r pa sta govorili črko j. Vsi so mi govorili, da je še čas vse do osnovne šole, ampak že prvi obisk pri logopedu, lani novembra, je pokazal, da sem se prav odločila. Ravno črka j(r) bi jima lahko, če ne bi nekaj “naredila”, povzročala preglavice kasneje. Tako mi je logopedinja razložila, da ni težav, kadar se pojavi L namesto R, v primeru črke j, pa je nekoliko težje.

Sprva sta logopedinjo obiskovali na dva tedna, poleg vaj tam, smo vedno dobile domačo nalogo, tako da sta lahko vadili še doma.

Naloge so bile med drugim opisovanje fotografij: kaj dela muca ( premik jezička ), lizanje sladoleda, klepetanje, oblizovanje ustnic, ponavljanje besed, kot so: tda, tde, tdi,.. risanje žog in krivulj, po katerih sta ponavljali hopLa in podobno.

Večkrat na teden smo vadile po cca. 20 minut dnevno in že hitro so se začeli kazati rezultati. Ne rabim verjetno posebej zapisati, kako ponosna sem bila že, ko se je J prelevil v L. Ker sta lepo napredovali, obiski na dva tedna več niso bili potrebni.

Ah… ribice

En večer mi Timea reče: “5 sem stara, pa nimam ribice. To ni pošteno.” In ne vem, kaj mi je bilo, rečem jima, da bomo kupili ribice, ko bosta znali reči R. (mogoče moja skrita želja?!:D) Pred nekaj tedni uspe Minei. Najprej sem mislila, da ne slišim prav in ji najmanj petkrat rekla, naj ponovi. Kar hitro me opomni, da bomo kmalu šle po ribice. Nisem si mislila, da bosta to vzeli tako resno. Prejšnji mesec logopedinja pove, da ne vidi več razloga, da bi Minea še naprej hodila ter da naj prihodnjič pridem zgolj s Timeo. Njej šumniki še vedno “nagajajo”, in tedaj še vedno ni znala izgovoriti črke R. Prejšnji teden pridem po njiju v vrtec in prijeten šok. Timea je osvojila R! Logopedinja jo je zelo pohvalila, sedaj pa delava na šumnikih. Dobila je vaje v obliki človek ne jezi se, kjer so različne sličice, besede pa vsebujejo šumnike na različnih mestih, tako da vadi skozi igro.

No.. vrnimo se k tistemu drugemu R. Kaj to pomeni? Seveda. Naša družina se širi. Baje bosta ribice poimenovali Božička, Rudolf, Branko, itd. Izvirno, ni kaj. In tako je moj mož očitno pozabil na besede, ki jih je pred meseci izgovoril: “Ribic pa res ne bomo imeli.”

Danes akvarij po nekaj urah priprav, že stoji. Priznam, da sem bila presenečena nad tem, kako akvarij udari po denarnici. Poln voziček vsega potrebnega, Mitja pa je komentiral le: “Še ribe več niso to, kar so bile.” Vse je nared, tako da se nam čez tri tedne pridružijo še dolgo pričakovane ribice. V trgovini so nam namreč svetovali, da je tako najboljše, da se vzpostavi primerno okolje oz. mislim, da je prodajalec rekel, da mora najprej “dozoreti”.

Glede na to, da gre za nagrado za črko R, pa vseeno mislim, da gre za dobro vložen denar. 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s